10 INOVACIJA KOJE SU PROMENILE SVET U POSLEDNJIH 10 GODINA

WeAdventure  Blogovi   10 INOVACIJA KOJE SU PROMENILE SVET U POSLEDNJIH 10 GODINA

10 INOVACIJA KOJE SU PROMENILE SVET U POSLEDNJIH 10 GODINA

Da li biste znali da odgovorite na sledeće pitanje: kako ste zamišljali svet pre samo 10 godina?

Da li ste mogli da zamislite da će postojati automobili koji sami prevoze putnike, bez vozača? Da će računari biti toliko moćni da će biti u stanju da vode smisleni razgovor sa vama i prepoznaju vam glas? Ili da ćete moći da gledate sve epizode vaše omiljene serije onlajn, pomoću samo dva klika?

Da bismo vam pomogli da sagledate sve fantastične stvari koje nas okružuju, spremili smo za vas pregled 10 inovacija koje su promenile svet u poslednjih 10 godina.

Hajde odmah da počnemo. Evo o kojim se tačno novinama radi:

1. GPS lociranje na mobilnim telefonima

GPS tehnologija se razvija od 70tih godina prošlog veka. Razvijala ju je vojska Sjedinjenih Američkih Država za svoje potrebe. Kada je Global Positioning System postao javno dostupan 1983 godine, svako ko je imao prijemnik za ovaj signal mogao je da ga koristi. 90tih godina počinje njegova primena u automobilima, što ujedno označava i prvu komercijalnu upotrebu. Na telefonima se pojavljuje krajem 90tih, međutim primenu kakvu danas poznajemo GPS doživljava tek 2012 godine. Tek tada su se svi uslovi za nesmetan rad GPS-a na našim novim ljubimcima bili ispunjeni. Od tog trenutka možemo nesmetano da uživamo u mapama i navigacijama na telefonu.

2. 4G mreža

Danas svi imamo internet na našim mobilnim telefonima, a to možemo da zahvalimo 4G mreži.  4G mreža je zapravo GSM mreža četvrte generacije koja omogućava protok informacija i paketa podataka velikom brzinom. Brzina i snaga mreže nam omogućavaju da nesmetano surfujemo internetom, zovemo jedni druge i šaljemo različite vrste poruka. Ova mreža je prvi put puštena u javnu upotrebu krajem 2009. godine. 10 godina kasnije, dok čekamo da 5G mreža počne da funkcioniše, gotovo nam je neshvatljivo da su mobilni telefoni ikad funkcionisali bez interneta i bez 4G mreže.

3. Samo-upravljajući automobili

Pre samo 10 godina kompanija “Google” je počela aktivno da radi na projektu koji proizvodi samo-upravljajuća vozila. Iako ovaj koncept nije u novina, zanimljivo da je ovo inovacija koja je počela da zaokuplja pažnju javnosti i da pokreće različite debate u poslednjih 10 godina. Dok čekamo da se ovi automobili pojave na ulicama, moramo sebi da priznamo da 2006. nismo ni slutili da će jednoga dana automobil moći sam da nas vozi bilo gde.

4. Tehnologija glasovih korisničkih interfejsa

Voice user interface technology je nekad bila poznata samo u SiFi filmovima. Danas je normalno da pričate sa svojim telefonom ili računarom i da mu poput Iron Mena kažete šta tačno da uradi za vas. Voice asistenti su prisutni i u domovima gde preko Google Home servisa ili Alexa asistenta mogu da vam pomognu da vam život bude komforniji i udobniji, a vaš dom pametniji.

5. Blockchain

Sigurno ste čuli za ovu tehnologiju i verovatno je povezujete sa kripto valutama. Međutim, ovo je samo deo priče. Blockchain tehnologija nam omogućava da gradimo sigurne baze podataka i vršimo verifikaciju najrazličitijih dokumenata. Više o samoj tehnologiji i njenoj primeni možete pronaći u ovom sjajnom tekstu na portalu Netokracija. Toplo preporučujemo da ga pročitate i saznate više informacija o ovoj inovativnoj tehnologiji.

6. 3D štampa

Pošto je cena i dostupnost 3D štampe postala znatno povoljnija u poslednjih 10 godina mnogi misle da je reč o skorašnjoj inovaciji.  Međutim, ovo je još jedan sjajan izum koji je tek 30 godina kasnije pronašao svoje mesto u našim životima. Uz pomoć 3D štampača danas možete da napravite svoje idealne naočare za sunce, saksiju za cveće, pa čak i mnogo kompleksnije i složenije proizvode. Sjajno za izradu prototipa uz pomoć kog ćete testirati svoju startap ideju, zar ne?

7. Machine learning

Mašinsko učenje mnoge od nas često asociraju na filmove o Terminatoru, ali zapravo predstavljaju veoma zanimljivu i široko primenljivu tehnologiju. Koncept mašinskog učenja je prvi put postavljen 50tih godina prošlog veka, a tek su u poslednjih 10 godina računari postali dovoljno brzi i moćni da podrže sve što ovaj koncept podrazumeva. Inače, mašinsko učenje predstavlja tehnologiju koja će naterati računar da dela, iako za to nije programiran, tako da je veza sa Terminatorom očigledna.

8. Veštačka inteligencija

Kao i mašinsko učenje, ni veštačka inteligencija nije novina, ali je u poslednjih 10 godina doživela pravi bum.  Za razliku od mašinskog učenja, koje ima za cilj da sakupi nova znanja iz mora podataka koje računar obrađuje, veštačka inteligencija želi da nauči mašinu (računar) da samostalno donosi odluke. AI, ili veštačka inteligencija je srž Voice asistent proizvoda, koje smo ranije pominjali. Ova tehnologija ima veoma široku primenu, tako da ćemo je sve više sretati u budućnosti.

9. Cloud tehnologija

Sigurno ste već čuli za ovu tehnologiju i verovatno neke od svojih podataka čuvate u nekom Cloud skladištu. Iznenađenje: ni ova inovacija nije nastala u poslednjih 10 godina, već opet 50tih godina XX veka. Međutim, u poslednjih 10 godina su razvoj snage i skladišta računara doprineli tome da ova tehnologija postane komercijalna i opšte prihvaćena.

10. Onlajn striming servisi

Tačnije Netflix, HBO GO, Amazon Prime i ostali striming servisi bez kojih većina mladih ne može da zamisli svoj TV. Inovacija koja je zaslužna za striming servise koje danas poznajemo nastala je 1990 u SAD. U poslednjih 10 godina postala je opšte prihvaćena i toliko popularna da mlade generacije ne poznaju i ne priznaju drugačiji način gledanja serijskog i filmskog programa.

Kada pogledate ovu listu, shvatićete da su inovacije koje su dovele do promena u našem načinu života u poslednjih 10 godina uglavnom nastale mnogo ranije. Retko koja inovacija koju smo danas pomenuli je nastala sada i uspela da napravi promenu odmah. Kako izgleda, za svaku veliku i revolucionarnu inovaciju je potrebno da prođe (malo) vremena i da svet postane spreman za nju.

Pošto je praksa takva da značajne inovacije uglavnom malo sačekaju dok ne postanu opšte popularne i prihvaćene, mi ne možemo ni da pretpostavimo kako će inovacije koje nastaju danas skrojiti svet budućnosti. Ko zna kakve se novotarije kriju u glavama, konceptima, studijama i eksperimentima koje inovatori danas izvode i kreiraju? Verovatno ne možemo ni da ih pojmimo niti zamislimo.

Ono što sigurno znamo je da će svet za samo 10 godina biti mnogo fantastičnije mesto za život. Nadamo se da će i neka od vaših inovacija biti jedna od onih koje oblikuju sutrašnjicu. Zato budite hrabri i kreativni, jer kao što vidite, sve je moguće.

Još uvek nema komentara
Ostavite komentar