KAKO DA OTKRIJEMO ŠTA ZAISTA ŽELIMO?

WeAdventure  Blogovi   KAKO DA OTKRIJEMO ŠTA ZAISTA ŽELIMO?

KAKO DA OTKRIJEMO ŠTA ZAISTA ŽELIMO?

Sigurno ste nekada prisustvovale porodičnim okupljanima na kojima obično biva da se rodbina priseća nekih zanimljivih događaja iz prošlosti i rado ih prepričava. Pre nekoliko dana sam prisustvovala jednom takvom susretu i jedna rođaka me je podsetila na to koliko sam bila uporna kad sam bila dete. Rekla mi je:

Ti si uvek znala tačno šta želiš. Niko te nije mogao sprečiti da dobiješ ono što si zacrtala

Samo sam se nasmejala, a znala sam da je to zaista tako. Njena rečenica me je nagnala na razmišljanje koje je i inspirisalo ovaj tekst, a koji pišem da bih vama pokušala da objasnim svoje iskustvo za koje verujem da će mnogo pomoći.

Sve češće čujem rečenice:

Kad bih znala šta želim, bilo bi lako... Ne znam šta želim, ali veoma dobro znam šta ne želim! Nemam pojma koji su moji ciljevi... Ja samo hoću da budem srećna...

I kad mi neka od vas tako nešto kaže, odmah pomislim ko će  znati šta želimo, ako ne mi same? Svaka od nas je u životu morala doneti odluke, izabrati izbore i truditi se da oni budu najbolji, da nas odvedu tamo gde želimo da odemo. Nije uvek bilo lako, niti će uvek biti.

Sigurno znate da su poznanstva sa važnim ljudima korisna i da vas ona mogu odvesti daleko u životu, ipak još važnije je da znate koja je najvažnija osoba koju morate upoznati da biste napredovale. Ta osoba ste VI. Možda to i znate, ali ne znate odakle da krenete. Mnoge od nas nisu to naučile, a sigurna sam da će nam koristiti.

Odakle početi? Evo mojih predloga, koji su dali rezultate:

1.Intervju sa samom sobom

Kada ste poslednji put same sa sobom razgovarale konstruktivno? Napravite pravi intervju gde ćete otkriti nešto što niste znale o sebi. I budite iskrene. Odgovorite sebi na sva ona pitanja koja su vam sigurno nekada kolala po glavi, poput: šta zaista želim, šta bi me usrećilo, kako bih volela da moj život izgleda, sa kakvim osobama želim da se okružim, šta volim da radim..

2. Procena svojih mogućnosti i trenutnog stanja

I kao što je prvo potrebno postaviti dijagnozu da bismo dobile terapiju, važno je da vidimo gde se sada nalazimo u odnosu na ono gde treba da budemo. Ako ste se nekada bavile sličnim temama, sigurno ste svesne da na internetu možete pronaći korisne sadržaje koji vam mogu biti od pomoći, poput tzv. „The wheel of life“, coaching alata putem koga na zanimljiv način rangirate svoje trenutne nivoe u različitim oblastima života.

3. Akcioni koraci

Kada znamo na kom smo nivou sada, onda znamo koliko još treba da radimo da bismo dostigle viši nivo. I kao što vas u životu često ocenjuju drugi, bilo na poslu, u školi, na fakultetu ili privatno, počnite da ocenjujete same sebe. Ako niste zadovoljne ocenom, zadajte sebi još više zadataka za vežbu. I onda opet testirajte. I onda opet vežbajte. Sve dok ne odete više i dalje.

4. Vizija

Sigurno ste se nekada pitale zbog čega je važno imati viziju, u kompaniji, u poslu, u životu? Da bismo znale kuda idemo i što je još važnije, da ne bismo odustale kada nešto postignemo ili kad naiđemo na prepreku. Da se setimo zašto smo uopšte krenule.

Jer ljudi su skloni da odustaju, a još skloniji da traže opravdanja za to.  I odlično to rade. Nama ženama, ponekad je još teže da istrajemo. Može nam delovati da okolina nije prijateljska prema nama, da je ovaj svet  “muški svet” i onda se nađemo u svojim 60-im,70-im ili pak nekim drugim, trećim godinama i kajemo se što nismo jurile svoj san. Već smo negde, nekada, nekako zastale, i odlučile da to nije naše pravo.

5. Podrška

U svemu što radimo, treba nam podrška. Divim se ljudima koji sve mogu sami, i često ćemo biti i primorane da same koračamo svojim putem, ipak lepo je da imamo neke drage ljude da podelimo sreću i tugu. Samo moramo pažljivo odabrati. Kako? Izaberite ljude koji vas motivišu da budete bolje svakog dana i koji veruju u vas. I vi verujte u njih.

6. Neće biti lako

Da je tako lako sve ovo uraditi, sve bi to i uradile. Spremite se na put koji nije lak, s tim da je to put kojim kreću najhrabrije.

I setila sam se opet sebe kada sam bila mala i kada nisam znala šta me čeka. Ono što sam znala je da ću dati sve od sebe za svoje snove. I podsećala sam sebe da nastavim sanjam… 

Jer male devojčice koje sanjaju postaju velike žene koje te snove ostvaruju.
Još uvek nema komentara
Ostavite komentar