KAKO PRETVORITI ŽELJE U CILJEVE?

WeAdventure  Blogovi   KAKO PRETVORITI ŽELJE U CILJEVE?

KAKO PRETVORITI ŽELJE U CILJEVE?

Oduvek sam želela da zakoračim. Da se popnem na taj prvi stepenik ka vrhu i da podjem gore. Tada sam to i uradila. Ispričacu vam kako sam krenula i dokle sam stigla. Možda ce ova priča biti zanimljiva, mozda ćete joj se vraćati, možda ćete se u njoj pronaći ili ćete je pročitati samo zato što ste naletele na nju. To  sada nije važno.

Ne postoji priča koja ce biti podjednako dobra svima. Kažu da svaka od nas ima svoju priču. Neke to zovu životom. Neke sudbinom. Nazovite je kako hoćete, samo dajte sve od sebe da je napišete najbolje što možete. Jer vi ste pisac te priče.

Ali, šta ako nisam dobra kao pisac?

Smirite se. To je veština. Kada sam pre nekoliko godina počela da se bavim ovom tematikom, da istražujem literaturu, pričam sa ljudima koji znaju više od mene o ovoj temi, svuda sam čula: „Ciljevi, ciljevi… Uspešni ljudi imaju ciljeve…“ Onda sam i shvatila da niko ne pominje želje, pa me je to dodatno iznenadilo. Znala sam da razlika postoji, reči nisu sinonimi, to nam je svima jasno. Ipak, kolika je ta razlika i šta tačno podrazumeva, to već nisam znala. A nekada samo sitnice naprave razliku.

Ovo je priča o željama i tome kako ih pretvoriti u ciljeve. Pouku odmah dobijate, na samom početku. Rečnik definiše ovako:

Želja – težnja, nešto čemu se nadamo, volele bismo da se desi

Cilj – rezultat, nešto ka čemu usmeravamo svoj trud, planirani ishod naših postupaka

Razlika nije samo u definiciji, razlika je u tome šta je verovatnije da ćemo postići. Pročitajte ponovo i razmislite gde smo sebi dale veću šansu. Uvek kada razmišljam na ovu temu, ja se setim zanimljive priče koja kaže da je jedan čovek rekao da želi da bude bogatiji da bi bio srećniji, i da su mu dali 1 dolar i rekli:

Evo, bogatiji si za jedan dolar. Sad budi srećan.
Ako ste odlučile da ostanete na željama, onda nemojte čitati dalje. Ja vam želim sreću.

Ako ste odlučile da postavite ciljeve, potrudiću se da vam pomognem u nastavku.

Počela sam sa ličnom pričom, tako ću i nastaviti. Jer lične price su one koje inspirišu. Sigurna sam da svaka od vas ima mnogo zanimljivog da ispriča. Dakle, da se vratimo na temu: do određenog trenutka sam imala puno želja, a malo rezultata. Bila sam veoma nezadovoljna. I onda sam čitala sve što mi je došlo pod ruku na temu ciljeva i upala u začarani krug teorija, predloga, tehnika koje su predlagane… I onda sam pomislila da ništa ne deluje, da je sve to budalaština. Dok nisam ozbiljno porazgovarala sa sobom. Sada sama pišem svoje priče. Želim to i svakoj od vas. Da pišete priče koje vam se svidjaju i koje vam koriste.

Koraci:

Realnost. Gde sam sada? Procenila sam sve oblasti života i dala sebi realno stanje. Od dijagnoze se uvek počinje.

 

Vizija. Gde želim da budem, za 6 meseci, za godinu, za 5, za 10, za 30? Koje su moje želje? Vizija je dugoročna slika vašeg života.

 

Svrha. Zbog čega mi je moja vizija važna? Ko sam ja kad je ostvarim?

 

Specifičnost. Šta tačno hoću? Šta je ono što zaista hoću do detalja? Jesam li iskrena prema sebi?

 

Merljivost. Kako ću izmeriti jesam li uspela?

 

Plan. Koji je moj plan da sve postignem? Jedna od stavki na kojima mnogi padnu je plan koji nije dovoljno razrađen.

 

Rezervni plan. Šta ako plan propadne? Opet jedna od stavki koja je varljiva. Neki kažu da ako imamo rezervni plan, to znači da smatramo da originalni neće uspeti i da je loš. Ipak, uvek moramo biti spremni na nepredviđene okolnosti, zar ne?

 

Vremenski rok. Kad ću početi? Sad.

 

Definisanje ciljeva. Koji su ciljevi koji me vode ka krajnjem cilju i ostvarenju vizije? Deljenje vizije na ciljeve je korak ka njenom ostvarenju.

 

Zapisivanje. Možda će vam se učiniti da vi sve to imate u glavi, da vi sve to znate napamet. Slažem se. Ipak, treba da zapišete. Izgleda šašavo, ali pomaže. Podseća, motiviše, vraća na pravi put.

 

Svakodnevni rituali. Šta radim svakog dana da postignem svoje ciljeve? Vodi li me ovo što radim ka cilju ili ne?

 

Lekcija, ne neuspeh. Sve što vam se bude dešavalo treba da služi kao lekcija za budućnost.

 

Odluka da ću dati „sve od sebe“. Ako date sve od sebe, to je najviše što ste mogle u tom trenutku. Sutra ćete moći više.

Ovo su moji koraci, za sada deluju. Možda će se vremenom menjati, to ćemo videti. Ako imate još neke, vi ih dodajte. Ako vam se ovi ne sviđaju, vi izaberite svoje. I setite se, same pišemo svoje priče.

Još uvek nema komentara
Ostavite komentar