MEHANIZMI PODRŠKE ZA INOVATORE U SRBIJI

WeAdventure  Blogovi   MEHANIZMI PODRŠKE ZA INOVATORE U SRBIJI

MEHANIZMI PODRŠKE ZA INOVATORE U SRBIJI

Ako želiš nešto novo, moraš prestati da radiš nešto staro - Piter F. Draker

Raditi nešto novo je izuzetno težak i izazovan posao, pa je neophodno da znate na koji mehanizmi podrške su tu da vam pomognu na tom putu. Zato ćemo vam danas pomoći da saznate na čiju pomoć tačno možete da računate kada počne da vas golica taj crv inovacija i ne da vam mira.

Hajde da zajedno saznamo koji mehanizmi podrške za inovatore postoje u našoj zemlji i gradu Novom Sadu, a koji su vam samo na klik ili korak daleko.

Mehanizmi podrške za inovatore na nivou Republike Srbije

Naša država je svesna važnosti inovacionih modela poslovanja, pa su zato mehanizmi podrške inovatorima i inovatorkama tu da pomognu na različite načine. Evo koje vam tačno institucije mogu pomoći:

1. Fond za inovacionu delatnost

Osnovan od strane Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je jedan od najvažnijih institucija za inovatore u Srbiji. Cilj Fonda je da unapredi veze nauke i privrede i podstakne razvoj inovativnog preduzetništva.

U prethodnih nekoliko godina Fond je kroz različite programe podržao preko 450 različitih inovacija. Novina koja je uvedena ove godine je da za sredstva Fonda za inovacionu delatnost mogu da apliciraju i timovi koji nisu formalno struktuirani kao pravno lice. To znači da su sada mehanizmi podrške  fonda dostupniji i vaš tim može da aplicira i dobije značajna sredstva za razvoj svog inovativnog proizvoda.

Kroz različite pozive i programe od Fonda možete obezbediti između 80 i 300 hiljada evra. Sve informacije o pozivima, programima i svim detaljima koji vam mogu pomoći u aplikaciji za sredstva možete pronaći na vebsajtu Fonda za inovacionu delatnost.

2. Razvojna agencija Srbije

Razvojna agencija Srbije je nastala 2016. godine spajanjem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR). Uloga RAS-a je da pomogne razvoj Srbije kroz podršku direktnim investicijama (stranim i domaćim), promociju izvoza, podsticaj konkurentnosti i generalno pozitivno utiče na ugled i reputaciju zemlje.

Ono što je nama posebno zanimljivo su mehanizmi podrške koju RAS pruža mikro, malim i srednjem preduzećima i preduzetnicima. Različitim programima RAS omogućava malim firmama da kroz njihove programe nabave opremu, odu na neki međunarodni sajam, učestvuju u programu mentoringa, i slično.

Među ovim programima često bude i veoma atraktivnih poziva za inovatore, pa bacite oko na stranicu RAS-a na kojoj su izlistani javni pozivi jer su velike šanse da ćete pronaći nešto što bi vam moglo biti zanimljivo. Ako ništa drugo, možda je ovo način da posetite neki važan sajam u vašoj industriji ili da obezbedite sredstva za neku skupu opremu.

3. Zavod za intelektualnu svojinu

Evo još jedne institucije koja direktno pomaže inovatorima tako što im omogućava da zaštite svoju intelektualnu svojinu. Zaštita intelektualne svojine je često nešto o čemu inovatori i inovatorke ne razmišljaju,  ali je nešto što je neophodno, naročito kada je reč o inovacijama koje menjaju postojeća tržišta i donose velike novine.

Vebsajt Zavoda za zaštitu intelektualne svojine vam može pružiti dosta informacija o svom radu i načinima zaštite vaše inovacije. Međutim, ukoliko želite da počnete proces zaštite svoje inovacije, preporučujemo da ipak konsultujete i neko stručno lice koje se time bavi ili bar da se posavetujete sa nekim ko je već prošao kroz ovaj proces. Jer, zašto da pravite pogrešne korake i greške koje možete da izbegnete?

Inkubatori i habovi kao mehanizmi podrške u Novom Sadu

Poslovni inkubatori i habovi su mesta koja imaju za cilj da pomognu mladim firmama i timovima da prežive prve godine svog poslovanja. Sjajan stvar je to što u Novom Sadu postoji nekoliko ovakvih mesta koja vam mogu pomoći da razvijete svoju inovativnu ideju. Evo koja su to tačno mesta:

1. Poslovni inkubator Novi Sad

Poslovni inkubator Novi Sad je mesto na kom možete da naučite kako da od svoje inovativne ideje napravite biznis i ostvarite profit. Ovo je jedan od najuspešnijih poslovnih inkubatora u Srbiji, kreiran da pruži podršku inovacijama i timovima koji dolaze iz sfere IT i kreativnih industrija. BINS može da vam pomogne na nekoliko načina:

  • Ako ste samo tim koji želi dalje da razvija svoju ideju, tu je proces predinkubacije – ovde možete da naučite šta vam je sve potrebno da validirate svoju ideju i kako da odete korak dalje.
  • Ako ste startap koji je već postao pravno lice, možete koristiti usluge inkubacije. Kroz 3 godine koliko inkubacija traje dobićete podršku biznis konsultanata, mentora, stranih eksperata iz različitih oblasti, i ekskluzivan pristup specijalizovanim treninzima i radionicama koje BINS organizuje.
  • A ako samo razmišljate o tome da se upustite u razvoj sopstvene ideje, tu je niz besplatnih događaja, predavanja, radionica, hakatona i naravno Startup Weekend koji se ovde održavaju.

Poslovni inkubator Novi Sad se nalazi u ulici Vojvođanskih brogada, na broju 28. Tačnije, preko puta SPENS-a, a pored Kamelota, u jednom lepom dvorištu.

2. Startit Centar Novi Sad

Startit Centar je poznat kao neko ko podržava startape i IT zajednicu, a njihov lokalni ogranak nalazi se i u Novom Sadu. Ovaj hab, pored prostora koji možete da iznajmite u vodu kancelarije ili kovorking prostora, nudi i različite događaje sa fokusom na razvoj inovacija i preduzetništva.

Mehanizmi podrške koje ovde možete pronaći su različite radionice, meetup predavanja i skupovi na kojima se priča o različitim segmentima koji čine IT i inovativno poslovanje. Sadržaji su uglavnom besplatni i najavljuju se na sajtu Startit Centra Novi Sad.

Adresa ovog haba je Miroslava Antića 2. Za Novosađane poznatija kao stara zgrada Vojvođanske banke, koja se nalazi u ulici između Isidorine Gimnazije i Trga Galerije.

Neformalni programi podrške inovativnom preduzetništvu

Ovakvi programi se najčešće organizuju kao mehanizmi podrške koji na drugačiji način pomažu inovatorima da razviju svoje ideje.

1. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Evo odličnog načina da testirate svoju inovativnu ideju, naučite nešto i još se pri tom i takmičite. Sa tradicijom dugom 15 godina, takmičenje ima veoma dobru reputaciju, a sam program takmičenja je veoma dobro razvijen.

Jedan takmičarski ciklus Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju traje nekoliko meseci, a obično počinje u aprilu kada se otvaraju prijave. Selekcija timova se vrši u maju, a u junu već počinju prvi treninzi koji će vam pomoći da saznate šta je tačno vaša inovacija i kako da od nje napravite biznis. Nakon nekoliko eliminacionih rundi gde se testira svaki segment vaše inovacije, u decembru se organizuju polufinale sa 12 timova i finale na kom ostaje 6 timova.

Pobednici takmičenja dobijaju novčane nagrade i publicitet, jer se samo finale prenosi na programima RTS-a. Ovo je sjajan prilika da testirate sebe i inovaciju, pa toplo preporučujemo da se prijavite kada krene sledeći ciklus Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.

2. Meetup predavanja – nStarter

nStarter je inicijativa koja ima za cilj da podstakne razvoj preduzetništva u Novom Sadu. Meetup predavanja koja nStarter organizuje su fokusirana na biznis i preduzetništvo, pa svakako preporučujemo da ih posetite.

Ideja koja stoji iza ove inicijative je da su tehničke veštine naših inovatora i inženjera već na zavidnom nivou, a ono što nam nedostaje su znanja iz biznis sfere. Zato su mehanizmi podrške inovatorima koje nStarter pruža neformalna predavanja, treninzi i radionice na temu razvoja biznisa, marketinga, prodaje, finansija, i srodnih oblasti.

3. Programi razvoja preduzetništva sa fokusom na različite niše (IT, žensko preduzetništvo, održivost i ekologija, socijalno preduzetništvo)

Još jedna sjajna stvar koju možete da iskoristite da naučite kako da razvijete svoju inovativnu ideju u uspešan biznis su neformalni programi razvoja preduzetništva. U Novom Sadu možete pronaći nekoliko ovih programa, a obično startuju na proleće ili u jesen.

Sami programi imaju različit fokus, pa možete da odaberete onaj koji najviše odgovara industriji kojoj vaša inovacija pripada. Usmereni na IT startape, žensko preduzetništvo, ili održivi razvoj i ekologiju, ovi programi nude dragoceno znanje koje vam je neophodno da biste mogli da unovčite svoju inovaciju i pokažete je na delu.

Kao što možete da vidite, mehanizmi za podršku inovatorima su tu. Na vama je da odaberete one koji su vam po meri i iskoristite priliku da vaša inovacija zablista.

Još uvek nema komentara
Ostavite komentar