PREDUZETNIČKE LEKCIJE KOJIMA NAS KORONA UČI

WeAdventure  Blogovi   PREDUZETNIČKE LEKCIJE KOJIMA NAS KORONA UČI

PREDUZETNIČKE LEKCIJE KOJIMA NAS KORONA UČI

Može li nešto dobro da se izvuče iz svega ovog lošeg?

Istorija nam kaže da može, jer su nas velike krize toliko zabolele da smo morali da napredujemo kao čovečanstvo. I da promenimo svoj način razmišljanja i funkcionisanja. Temelji sveta koji smo znali su napukli i polako se urušavaju. Strah, bolest, promene ponašanja, rupe u sistemu, ali se zato temelji nekog novog sveta grade. A možda tu možemo i da ugradimo naše ideje.

Mnoge preduzetničke priče su počele onda kada su pojedinci bili u bezizlaznim situacijama i kada ih je kriza udarila u glavu svom snagom. Onda su odlučili da je vreme da urade nešto za sebe i da pokušaju da ostvare svoje snove i realizuju svoje ideje. Nekad te ideje toliko dugo oblikujemo u glavi da nikada ne izađu napolje. Kada je najteže, prinuđeni smo da se prilagodimo. A ova godina je sve samo ne laka. I prilagođavanje je neophodno i već se desilo i dešava se. Krizna godina bez svake sumnje za koju sam nam potrebni čelični živci. Hajde da vidimo: Čemu nas je korona naučila i kako da sve to iskoristimo za svoj napredak? Koje su to preduzetničke lekcije koje učimo?

PREUZIMANJE RIZIKA

Osnovna odlika preduzetničkog načina razmišljanja je stav prema riziku i volja da ga preuzmemo. A sada je prilika. Uradimo nešto drugačije.

SVI SMO POVEZANI

Neko negde u Kini uradi nešto i ceo svet promeni. Povezani smo više nego što smo verovali. Koristite to kao svoju prednost.

SVE JE MOGUĆE

Pravila sa menjaju, ono što je do juče bilo nezamislivo, sada je moguće.

Poseta lekaru putem Zoom-a? Tim bilding putem Teams-a? Online trening? Koktel za poneti?

NOVA SITUACIJA ZAHTEVA NOV NAČIN RAZMIŠLJANJA

A nov način razmišljanja donosi mnoge nove ideje i prilike.

AKCIJA

Kada se pojavila korona, i kada se približila-morali smo brzo da delujemo. Karantin! Promene! Zabrana kretanja! Distanca! Dokaz da je brza akcija presudna da se nešto postigne.

UČENJE U HODU

Nismo imali vremena da učimo, a kad smo ga dobili-brzo nam je dosadilo. Nadjite način da učenje bude po vašoj meri i ne koristite stare izgovore da nema vremena.

INOVATIVNOST

Novo stanje daje prostor za inovacije. Nema više onoga: Oduvek smo tako radili.

BRZINA REAGOVANJA NA PROMENE

Prilagodi se ili propadni. Oni biznisi koji se nisu prilagodili, nisu ni opstali.

Ima li ovome kraja?

Preživeti haos i prihvatiti ga kao svakodnevicu. Neizvesnost je nova normalnost sa kojom moramo živeti. Zona komfora je prestala da postoji i mi se hteli, ne hteli menjamo.

PLANIRANJE BUDUĆNOSTI

Razmišljajte strateški, unapred. Kako će vaše odluke danas uticati na vaš život u budućnosti.

TOLERANCIJA NA NEPRIJATNOST

Koliko je frustrirajuće kada ne možemo da radimo ono što nam se radi, zar ne? Povećavanjem svoje tolerancije na neprijatno vežbamo da budemo otporniji i da ulazimo u situacije koje nam nisu prijatne, a važne su nam.

FILTRIRANJE INFORMACIJA

Razdvojiti važno od nevažnog, laž i teorije zavere od istine.

Istrajnost: Izdržati i kada ne ide kako smo zamislili.

MOTIVACIJA

Nadji u sebi snagu da izguraš i kad ti je ograničeno kretanje, ograničeno viđanje sa onima koje voliš, ograničeno putovanje.

IZ KRIZE SE RAĐAJU PRILIKE

Da vam je neko rekao da će najpopularniji komad koji uvek treba da imate kod sebe biti zaštitna maska za lice, da li biste verovali?

Plan B: Nije uvek sve do vas, zato je dobro imati rezervnu opciju.

ČUVAJ SEBE I SVOJE ZDRAVLJE, ČUVAJTE DRUGE I NJIHOVO ZDRAVLJE

Najvažnija lekcija koja nas uči životu i brizi za sebe i druge.

DA LI JE PROPADANJE STAROG ŠANSA ZA NOVO?

Da. Ne čekajte da prođe, već iskoristite krizu kao priliku za svoj rast.

Još uvek nema komentara
Ostavite komentar