UPRAVLJAMO LI MI VREMENOM ILI ONO UPRAVLJA NAMA?

WeAdventure  Blogovi   UPRAVLJAMO LI MI VREMENOM ILI ONO UPRAVLJA NAMA?

UPRAVLJAMO LI MI VREMENOM ILI ONO UPRAVLJA NAMA?

Jedna od činjenica koju skoro niko ne dovodi u pitanje jeste ta da je vreme koje imamo na ovoj planeti ograničeno. Možda bismo ga drugačije rasporedili da znamo koliko nam ga je ostalo, pa bismo ga koristili pametnije. Svakako, postavlja se pitanje koliko bi život bio drugačiji da ne postoje vremenska ograničenja? Ipak, ona postoje. Svaki dan se sa njima suočavamo, neki uspešnije, dok se nekima čine da ništa ne mogu da stignu. I sama često pomislim da bi bilo lepo da dan traje duže. A kad krenete da razvojate neku svoju ideju, vreme leti.

Kako se uvek treba vratiti na sebe i sopstvenu odgovornost, postavljamo pitanje: 

Šta je ono što JA mogu da uradim da svoje vreme uložim u ono što će me voditi ka mom cilju?

Ti možeš da radiš sledeće:

JA imam jasno definisan CILJ i znam šta želim i do kada

Setimo se  „Alise u zemlji čuda“ i toga da ukoliko ne znamo gde želimo da stignemo, možemo krenuti bilo kojim putem. Da bismo ulagali svoje vreme tamo gde nam je korisno, važno je da svedemo lutanja na minimum, što ćemo učiniti jasnim definisanjem CILJA – ODREDIŠTA.  Ovo se može primeniti i na male, dnevne zadatke, kao i na naše dugoročne životne ciljeve.

 Planiram i zapisujem

Pravim kolač, imam  recept  i odlazim u prodavnicu da kupim sastojke. Koliko puta vam se desilo da odete u nabavku i zaboravite nešto da kupite? Ukoliko imam spisak, sve je jednostavnije i brže. Kupujem ono što mi treba, jer sam se prethodno pripremila. Zbog toga je važno isplanirati i zapisati, i pravljenje kolača i putovanje, i poslovne zadatke. 

Radim jedno po jedno

Ako bismo pričali o pevanju dok smo pod tušem, to je moguće, ali odgovaranje na važan poslovni mail dok istovremeno ćaskamo sa prijateljem, nije baš lako. Neke aktivnosti mogu da se spoje i obavljaju u isto vreme, dok neke druge ipak treba da budu razdvojene. Zbog toga je bitno da radimo jedno po jedno i svu svoju koncentraciju usmerimo na jedan zadatak.

Delegiram sve što mogu

Ovde bih se osvrnula na moj prošli post koji govori o prioritetima i zaključila da sve ono što možemo delegirati zaista delegiramo.

Često čujem da ljudi kažu:Dok ja to ne uradim, neće biti kako valja.

Trik je u tome da ono što nam nije HITNO i BITNO, možemo prepustiti nekome drugom. Mi ćemo dobiti vreme i sačuvati energiju za ono što je zaista važno.

Ponekad zastanem i odmorim

Vratimo se na ono da planiramo svoje vreme i zadatke. OBAVEZNO je isplanirati i vreme kada ćemo zastati i odmoriti. Ako gubite motivaciju, možda ste samo umorni. 

Time is a created thing. To say ‘I don’t have time,’ is like saying, ‘I don’t want to. ― Lao Tzu
Još uvek nema komentara
Ostavite komentar